Tips om een boek te schrijven

Zoals je misschien al weet heb ik recentelijk mijn eerste boek uitgebracht! Ben je benieuwd hoe ik dat heb gedaan? Dan heb ik in deze blog wat tips voor je!

Tip 1: Bedenk een origineel verhaal

Als je een boek wilt schrijven, heb je natuurlijk een verhaal nodig. Die komt niet zomaar, daar moet je inspiratie voor zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken in een natuurgebied, dan zie je van alles waar je inspiratie uit kunt halen. Ook kun je andere boeken lezen en vanuit fantasie van andere schrijvers jouw eigen verhaal bedenken. Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om inspiratie te vinden, maar het belangrijkste is: wees vooral creatief! 

Tip 2: Bedenk personages

In de meeste boeken zitten personages, figuren die het verhaal compleet maken. Zo heb je natuurlijk de personages die de hoofdrol spelen, dus die het vaakst in het boek voorkomen, maar je hebt ook personages die niet zo vaak voorkomen en toch een deel uitmaken van het boek. 

Tip 3: Schrijf zo veel mogelijk details op

Als je een boek aan het lezen bent is het natuurlijk het leukst als je helemaal in het verhaal zit en alles voor je ziet. Daarvoor is het belangrijk om zoveel mogelijk details op te schrijven van wat er gebeurd, zodat de lezer echt alles meemaakt. 

Tip 4: Maak het verhaal spannend om te lezen

Als je een boek schrijft, wil je natuurlijk het liefst dat de lezer niet wil stoppen met lezen. Daarvoor kun je het verhaal bijvoorbeeld heel spannend maken, waardoor de lezer graag door wil lezen en weten hoe het afloopt. Je kunt bijvoorbeeld wat drama toevoegen. 

Tip 5: Zorg ervoor dat de data en tijden duidelijk zijn

Als een lezer jouw boek leest, is het natuurlijk wel belangrijk dat de lezer het verhaal goed volgt. Als je een verhaal schrijft dat begint in Engeland en de volgende bladzijde in Nederland begint bijvoorbeeld, kan het verwarrend zijn voor de lezer. Probeer alles zo uitgebreid mogelijk te schrijven en tot in de kleinste details.

Dit waren een paar van mijn tips, ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! 

Als je benieuwd bent naar het eindresultaat van mijn eerste boek, kun je deze bestellen op deze website!